TIP 24 - Het nieuwe boek 6 Buitencontractuele aansprakelijkheid

by charlotte

TIP 24 - Het nieuwe boek 6 Buitencontractuele aansprakelijkheid

Betekenis voor jou als ontwerper en jouw eventuele medewerkers

Op 01/07/2024 werd in het Belgisch Staatsblad het nieuwe boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ gepubliceerd. Boek 6 bevat de nieuwe regels omtrent buitencontractuele aansprakelijkheid.

Dit boek heeft verschillende wijzigingen tot gevolg in het kader van de buitencontractuele aansprakelijkheid waarvan mogelijks de belangrijkste voor jou als ontwerper en jouw medewerkers zijn: het verlaten van het principe van het verbod van samenloop tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid en hiermee gepaard de afschaffing van het principe van de quasi-immuniteit van de hulppersoon.

PROTECT gelooft heel hard in kennisdeling

Naar aanleiding van de publicatie heeft PROTECT Boek 6 doorgenomen en lichten we in een artikel grondig toe wat deze nieuwe wetswijziging voor jou als ontwerper en je medewerker(s) betekent.

PROTECT Voorbeeld overeenkomst architect-opdrachtgever aangepast

Naar aanleiding van deze wetswijziging heeft PROTECT de voorbeeld overeenkomst architect-opdrachtgever aangepast. De aangepaste modelovereenkomst “ voorbeeld overeenkomst architect-opdrachtgever versie juni 2024” kan je terugvinden in “MyProtect” onder “Mijn kennisbib” onder de map “01. Modelcontracten”.

TiP 23 - Vonnis onder de loep

by charlotte

TiP 23 - Vonnis onder de loep

Controletaak van de architect op de verzekeringsattesten BA-10

Wat is er mee te nemen uit de eerste beoordeling van de rechtbank?

Nog wekelijks krijgen we bij PROTECT van verzekerde architecten verhalen te horen over aannemers die weigeren of beweren niet in de mogelijkheid te zijn het verzekeringsattest BA-10 af te leveren. De vraag dringt zich dan ook op “Hoe kan of moet je hier als architect op reageren? “.

Nu was er recent een eerste uitspraak door de rechtbank met betrekking tot de inhoud en de draagwijdte van de controleplicht van de architect op de verzekeringsattesten BA-10.

ROTECT gelooft heel hard in kennisdeling
Jurist Tom Cromphout van de PROTECT Studiedienst heeft het vonnis onder de loep genomen. Hij geeft in een artikel toelichting bij de uitspraak en bovenal geeft hij mee hoe jij als architect het best handelt in zo een situatie.

Standpunt
PROTECT blijft van mening dat de wetgever de controle op de naleving door de andere bouwpartners van de verplichte verzekeringsplicht van de tienjarige aansprakelijkheid in de woningbouw onterecht heeft opgelegd aan de architect. Het architectenberoep is immers al voldoende belast met administratieve verplichtingen. Het is niet meer dan logisch dat elkeen verantwoordelijk is en blijft voor het nakomen van de eigen verzekeringsplicht.

In de marge
Het PROTECT klanten webinar "Hoe je opdrachtgever jou als architect kan ontzorgen?", op dinsdagochtend 26 maart, licht toe wanneer jouw bouwheer een verzekering BA-10 afsluit, jouw taak om de BA-10 verzekeringsattesten van de andere verzekeringsplichtigen te verzamelen een stuk vereenvoudigd wordt.

Nieuwe Wet betalingsachterstand bij consumenten van toepassing

NIEUWE WET BETALINGSACHTERSTAND BIJ CONSUMENTEN VAN TOEPASSING PROTECT

Voorbeeld overeenkomst architect-opdrachtgever aangepast

Sinds 1 september 2023 is de nieuwe Wet Betalingsachterstand bij consumenten van toepassing. Deze Wet (de Wet van 4 mei 2023 houdende invoeging van boek XIX “Schulden van de consument” in het Wetboek van economisch recht - B.S. 23 mei 2023) legt ondernemingen bepaalde regels en beperkingen op bij de invordering van een onbetaalde factuur door een consument.

Gezien ook architecten en andere dienstverleners in de bouw worden beschouwd als ondernemingen, is deze Wet ook van toepassing in de relatie tussen de ontwerper en de bouwheer-consument.

De belangrijkste gevolgen van deze Wet zijn dat er bij niet-betaling een kosteloze eerste herinnering moet worden gestuurd die de consument een bijkomende termijn van 14 dagen geeft om de factuur te voldoen enerzijds en dat de intresten en schadebedingen bij niet-betaling worden beperkt anderzijds.

Als PROTECT verzekerde kan je het volledige artikel “TIP 21_Nieuwe wet betalingsachterstand bij consumenten van toepassing” terugvinden in MyProtect onder “Mijn Kennisbib” onder map “10. Tips en Artikels”.

Het aangepaste document “voorbeeld overeenkomst architect-opdrachtgever september 2023” volgens de nieuwe regelgeving kan je terugvinden in MyProtect onder “Mijn kennisbib” van onder de map “01. Modelcontracten”.

Het gebruik van een drone i.k.v. professionele activiteiten

HET GEBRUIK VAN EEN DRONE IN HET KADER VAN PROFESSIONELE ACTIVITEITEN

Zogenaamde UAS of “Unmanned Aerial Systems”, beter bekend als drones worden meer en meer ingezet in de bouwsector ter ondersteuning van deprofessionele activiteiten.

Wanneer je een drone gebruikt bijvoorbeeld voor een werfinspectie of opvolging, moet je weliswaar rekening houden met welbepaalde regels. In het artikel "Het gebruik van een drone i.k.v. professionele activiteiten" zetten we de principes even kort voor je op een rij, en gaan we inzonderheid in op de wettelijke verzekeringsplicht.

Klik hier om het artikel te raadplegen

Waarom zou je je eigen beroepsaansprakelijkheids-verzekering toevertrouwen aan andere partijen?

Je bent als ontwerper ‘de architect‘ van je eigen verzekering

Waarom zou je dan je eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering toevertrouwen aan andere partijen?

Ontwerpers slaan steeds vaker de handen in elkaar in het kader van één specifiek bouwproject. Wanneer het om een samenwerking gaat onder de vorm van een maatschap wordt de aansprakelijkheid dan het best ingedekt door een projectpolis enige werf.

Momenteel is er een evolutie waar te nemen die onze aandacht verdient. Opdrachtgevers willen het ontwerpteam contractueel allerlei verplichtingen en/of speciale clausules laten aanvaarden. In zulke gevallen is het wenselijk om als ontwerper je vaste verzekeringspartner en/of jurist te raadplegen. Dit om proactief de eventuele gevolgen en risico’s inzake verantwoordelijkheden te laten inschatten en het in kaart brengen welke mogelijke verzekeringstechnische implicaties er kunnen ontstaan.

Recentelijk is bij grote projecten daarenboven vast te stellen dat beroepsaansprakelijkheidsoplossingen voor de ontwerpers soms actief door de opdrachtgever worden onderhandeld en afgesloten. Verontrustend wordt het te vernemen dat de ontwerper hier niet altijd bij betrokken is of de inhoud niet kent van de afgesloten polissen. Verbazingwekkend want het gaat hier om de verzekering van de ontwerper en dus zijn verzekeringsgaranties.

Jurist Nathalie Moens accountmanager bij PROTECT maakt in het artikel “Waarom zou je je beroepsaansprakelijkheidsverzekering toevertrouwen aan andere partijen?” meerdere bedenkingen bij deze evolutie en zet een reeks belangrijke aandachtspunten in de verf.

Klik hier om het artikel te raadplegen