Je bent als ontwerper ‘de architect‘ van je eigen verzekering

Waarom zou je dan je eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering toevertrouwen aan andere partijen?

Ontwerpers slaan steeds vaker de handen in elkaar in het kader van één specifiek bouwproject. Wanneer het om een samenwerking gaat onder de vorm van een maatschap wordt de aansprakelijkheid dan het best ingedekt door een projectpolis enige werf.

Momenteel is er een evolutie waar te nemen die onze aandacht verdient. Opdrachtgevers willen het ontwerpteam contractueel allerlei verplichtingen en/of speciale clausules laten aanvaarden. In zulke gevallen is het wenselijk om als ontwerper je vaste verzekeringspartner en/of jurist te raadplegen. Dit om proactief de eventuele gevolgen en risico’s inzake verantwoordelijkheden te laten inschatten en het in kaart brengen welke mogelijke verzekeringstechnische implicaties er kunnen ontstaan.

Recentelijk is bij grote projecten daarenboven vast te stellen dat beroepsaansprakelijkheidsoplossingen voor de ontwerpers soms actief door de opdrachtgever worden onderhandeld en afgesloten. Verontrustend wordt het te vernemen dat de ontwerper hier niet altijd bij betrokken is of de inhoud niet kent van de afgesloten polissen. Verbazingwekkend want het gaat hier om de verzekering van de ontwerper en dus zijn verzekeringsgaranties.

Jurist Nathalie Moens accountmanager bij PROTECT maakt in het artikel “Waarom zou je je beroepsaansprakelijkheidsverzekering toevertrouwen aan andere partijen?” meerdere bedenkingen bij deze evolutie en zet een reeks belangrijke aandachtspunten in de verf.

Klik hier om het artikel te raadplegen